ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΣΤΙΑ - 24/09/2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΡΗΣ - 22/10/2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΡΤΕΜΙΣ - 26/11/2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΗΦΑΙΣΤΟΣ - 17/12/2022
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΟΜΦΑΙΑ» Νέο Τεύχος (αρ. 74)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΟΜΦΑΙΑ» Νέο Τεύχος (αρ. 73)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΚΛΟΣ - ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2η ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ: ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΙΛΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ 2η ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΤΥΠΙΚΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ: 2η ΕΚΔΟΣΗ (12/2016)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ «ΟΡΟΙ» ΤΟΥ ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ
ΛΕΞΙΚΟΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ

ΣΕΙΡΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

5

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ «ΟΡΟΙ» ΤΟΥ ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ - ΛΕΞΙΚΟΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ: 1η
ΣΧΗΜΑ: 14 x 21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 272
ISBN: 960-85577-9-8
ΤΙΜΗ: 25 ΕΥΡΩ
Πρώτη λεξικογραφημένη ἔκδοση τῶν «Ὅρων» τοῦ Σπευσίππου, μαθητοῦ καὶ διαδόχου τοῦ Πλάτωνος στὴν Ἀκαδήμεια, μία συνοπτικὴ Θεματικὴ Ἀνθολογία τοῦ Πλατωνικοῦ Ἔργου. Ἡ παροῦσα ἔκδοση συμπληρώνεται μὲ νέους ὅρους καὶ τεκμηριώνεται μὲ ἀναλυτικὲς ἀναφορὲς σὲ ὅλα τὰ ἔργα τοῦ Πλάτωνος. Κάθε ὁρισμὸς ἀποτελεῖ καὶ μία νοητικὴ ἄσκηση μακρᾶς πνοῆς.
Ἀγάπησις -παντελὴς ἀπόδεξις.
Μέτρον -τὸ μέσον ὑπερβολῆς καὶ ἐλλείψεως.
Παιδεία -δύναμις θεραπευτικὴ ψυχῆς, κ.ἄ.

Εάν επιθυμείτε να σας σταλεί κάποιο βιβλίο μας με αντικαταβολή, επικοινωνήστε μαζί μας.
Πρώτη λεξικογραφημένη έκδοση των "Ὅρων" του Σπευσίππου, μαθητού και διαδόχου του Πλάτωνος στην Ακαδήμεια. Οι "Ὅροι" είναι η αρχαιότερη Συλλογή φιλοσοφικών - επιστημονικών όρων που διασώθηκε μέχρις εμάς (4ου αι. π.χ.) και κατ΄ ουσίαν αποτελεί ένα Λεξικό Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας, το οποίο μας παραδόθηκε σε αταξινόμητη μορφή. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνεται με νέους όρους και τεκμηριώνεται με αναλυτικές αναφορές σε όλα τα Έργα του Πλάτωνος. Ο συγγραφέας, ακολουθώντας την Αλεξανδρινή παράδοση, ταξινόμησε την Συλλογή αυτή “κατὰ στοιχεῖον ἀλφαβητικόν” και συμπύκνωσε σε ένα κοινό λήμμα τις επαναλήψεις των Όρων, όπου υπήρχαν. Ταυτοχρόνως, η Συλλογή εμπλουτίσθηκε με έννοιες που έλειπαν από αυτήν, όπως διάνοια, έρως, κυβερνητική, πάθος, κ.α. Οι περισσότεροι ορισμοί έχουν ληφθεί αυτούσιοι από τα Έργα του Πλάτωνος, πράγμα το οποίο μπορεί να το διαπιστώσει και ο αναγνώστης, προστρέχοντας στις σχετικές αναφορές - τεκμηριώσεις, που παρατίθενται παρά πόδας του κάθε ορισμού, κατά την σειρά του Κανόνος των 36 Έργων του Πλάτωνος.

Οι διδόμενοι ορισμοί των εννοιών είναι σαφείς, ευσύνοπτοι, λακωνικοί, ουσιαστικοί, όπως εξάλλου οφείλει να είναι κάθε πραγματικός ορισμός. Ενδεικτικά παραδείγματα:

* Ἀγάπησις - παντελὴς ἀπόδεξις, δηλαδή, ὁλοκληρωτικὴ ἀποδοχή.
* Ἀνδρεία - τόλμα ὑπηρετικὴ φρονήσεως, δηλαδή, τόλμη ποὺ ὑπηρετεῖ τὴν φρόνηση.
* Διάνοια - ψυχῆς διάλογος αὐτῆς πρὸς ἑαυτήν, δηλαδή, διάλογος τῆς ψυχῆς μὲ τὸν ἑαυτό της.
* Μέτρον - τὸ μέσον ὑπερβολῆς καὶ ἐλλείψεως, δηλαδή, τὸ μέσον ὑπερβολῆς καὶ ἐλλείψεως.
* Παιδεία - δύναμις θεραπευτικὴ ψυχῆς, δηλαδή, θεραπευτικὴ δύναμη τῆς ψυχῆς.

Κάθε ορισμός αποτελεί και μια νοητική άσκηση μακράς πνοής. Ταυτοχρόνως, με τον τρόπο που ερανίσθηκαν και παρουσιάζονται τα σχετικά αποσπάσματα, δίνουν στο παρόν Λεξικό τον χαρακτήρα μιας συνοπτικής Θεματικής Ανθολογίας όλου του Πλατωνικού Έργου, με το οποίο ο συγγραφέας έχει ζώσα επαφή, καθώς επί σειρά ετών το διδάσκει στον εβδομαδιαίο Κύκλο Ελληνικής Φιλοσοφίας του Ηλιοδρομίου. Συνεπώς, το παρόν έργο είναι ένα μοναδικό εργαλείο σκέψεως και συνάμα πνευματικό εφόδιο στους δρόμους της φιλοσοφικής Αναζήτησης και στην ατραπό της Μαθητείας.
Το Συγγραφικό Έργο του Πλάτωνος: Πλατωνική Βίβλος

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - 1

Κανόνας 36 Έργων σε εννέα τετραλογίες. Το συγγραφικό έργο του Πλάτωνος θεωρείται ότι έχει σωθεί ακέραιο. Η παραδοθείσα ταξινόμηση του Έργου του σε εννέα τετραλογίες (9 χ 4) έγινε από τον λόγιο Θράσυλλο, που έζησε επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τιβερίου (1ος αι. π.χ. -1ος αι. μ.χ.). Η ταξινόμηση αυτή περιλαμβάνει τον τίτλο, που προκύπτει από το κύριο πρόσωπο του κάθε διαλόγου, τον υπότιτλο, ο οποίος αποδίδει το περιεχόμενο του έργου, και τον χαρακτηρισμό του (ηθικός, λογικός, κλπ.) Στον Κανόνα της Πλατωνικής Βίβλου ( Άπαντα του Πλάτωνος - Corpus Platonicum) περιλαμβάνονται: Τριάντα τέσσερις (34) Διάλογοι, Η Απολογία του Σωκράτους, και 13 Επιστολές του Πλάτωνος...

Διαβάστε ολόκληρο το απόσπασμα
Οι Όροι του Σπευσίππου

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - 2

Α.- Πλατωνικοί Όροι του Σπευσίππου: Η αρχαιότερη διασωθείσα Συλλογή Φιλοσοφικών Όρων. Οι "Όροι" είναι κατ΄ ουσίαν ένα Λεξικό Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας, το οποίο μας παραδόθηκε σε αταξινόμητη μορφή και περιλαμβάνει 184 φιλοσοφικούς - επιστημονικούς όρους, στους οποίους δίδονται πλέον του ενός ορισμοί. Οι διδόμενοι ορισμοί των εννοιών αυτών βασίζονται στο σύνολο του Πλατωνικού Έργου και μπορούν να αποτελέσουν έναν ευέλικτο οδηγό για την αποτελεσματικώτερη κίνησή μας μέσα σε αυτό...

Διαβάστε ολόκληρο το απόσπασμα

***Επιστροφή: Σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

Επιστροφή: Αρχική Σελίδα
ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ
website counter widget


ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 183, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11251, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & ΦΑΞ: 210–8848066 ~ E-MAIL: info@heliodromion.gr
© Copyright of ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ A.M.K.E. 2016
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Ελευθερία Τάνια Κώτσου