ΒΙΒΛΙΟ: ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΙΛΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ 2η ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΗΦΑΙΣΤΟΣ - 20/12/2020
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΗΡΑ - 24/01/2021
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΠΟΣΕΙΔΩΝ - 21/02/2021
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΘΗΝΑ - 21/03/2021
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΟΜΦΑΙΑ» Νέο Τεύχος (αρ. 72)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΤΥΠΙΚΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ: 2η ΕΚΔΟΣΗ (12/2016)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΕΡΟΙ ΥΜΝΟΙ

ΠΡΟΚΛΟΣ

ΣΕΙΡΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

3

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΡΟΚΛΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΕΡΟΙ ΥΜΝΟΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ-ΣΧΟΛΙΑ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ: 1η
ΣΧΗΜΑ: 14 x 21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 112
ISBN: 960-85577-4-7
ΤΙΜΗ: 12 ΕΥΡΩ
Ἡ Φιλοσοφία, προκειμένου νὰ ἐκφράσει τὶς ἀλήθειές της χρησιμοποιεῖ Ἰδέες, ἐνῷ ἡ Θρησκεία, γιὰ τὸν ἴδιο λόγο, χρησιμοποιεῖ Σύμβολα. Γιὰ τὴν  Ἑλληνικὴ Παράδοση αὐτὰ τὰ δύο σκέλη ἑνοποιοῦνται κάτω ἀπὸ τὸν ἴδιον κορμό. Ὁ Πρόκλος ἐξήγησε τὴν κίνηση καὶ τὴν πρόοδο τοῦ κόσμου διὰ τοῦ νόμου τῆς τριάδος· δέχεται ὅτι ἡ πρωταρχὴ τοῦ «Θείου Ὄντος» ὑπέρκειται καὶ τῆς Ἑνότητος καὶ τῆς Οὐσίας· εἶναι «τὸ ἐπέκεινα τοῦ Ἑνός», «τὸ ἀναιτίως Αἴτιον». Ἐξ αὐτοῦ ἐκπορεύονται κατὰ τριαδικὴ ἐξέλιξη τὰ ὄντα…Ἕνα μυητικὸ βιβλίο γιὰ τὴν ζῶσα Ἑλληνικὴ Θρησκεία καὶ τοὺς ἀστείρευτους συμβολισμούς της.

Εάν επιθυμείτε να σας σταλεί κάποιο βιβλίο μας με αντικαταβολή, επικοινωνήστε μαζί μας.
Ο Πρόκλος αναπτύσσει στο έργο του αυτό την αντίληψη των Ελλήνων για την Ιερατική, η οποία εθεωρείτο τέχνη αλλά και επιστήμη. Μια μικρή σε έκταση αλλά εκπληκτική σε περιεχόμενο πραγματεία, πού συνοδεύεται από όλους τους διασωθέντες Ύμνους του Πρόκλου. Η Θρησκεία και η Φιλοσοφία, για τον Πρόκλο, εκφράζουν τις ίδιες αλήθειες, με την διαφορά ότι η Θρησκεία χρησιμοποιεί σύμβολα, ενώ η Φιλοσοφία χρησιμοποιεί ιδέες. Ο Πρόκλος εξήγησε την κίνηση και την πρόοδο του Κόσμου δια του νόμου της τριάδος· δέχεται ότι η πρωταρχή του “Θείου Όντος” υπέρκειται και της Ενότητος και της Ουσίας· είναι “το επέκεινα του Ενός”, “το αναιτίως Αίτιον”. Εξ αυτού εκπορεύονται κατά τριαδική εξέλιξη τα όντα...

Τα όντα, ως γεννώμενα κατά την εξελικτική πορεία του Κόσμου, είναι συγχρόνως όμοια και ανόμοια προς το παράγον αυτά Αίτιον, αφού κατά την εξέλιξή τους διέρχονται από τρεις καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται ως μονή, πρόοδος, και επιστροφή. Μονή, διότι ευρίσκονται και μένουν στην αιτία που τα γέννησε. Πρόοδος, διότι εξέρχονται και χωρίζονται από την αιτία που τα γέννησε, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία τους. Επιστροφή, διότι επιστρέφουν προς την αιτία που τα γέννησε και επιδώσουν να επανενωθουν μαζί της. Τόσο η κίνηση του πατρικού αιτίου προς τα κάτω, όσο και η επιστροφική κίνηση του υικού όντος προς τα άνω, προς την αρχική πηγή, γίνεται κατά ρομβικό τρόπο· γι΄ αυτό και ο ρόμβος είναι το κατ΄ εξοχήν σύμβολο της διάνοιας... Η επιστροφική κίνηση σε κάθε εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, διότι μόνο μέσω αυτής είναι δυνατόν να εξευρεθεί το Μέτρον, η Ισορροπία και Αρμονία. Ένα μυητικό βιβλίο για την ζώσα Ελληνική Θρησκεία!
ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΝ... ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΣΧΑΤΟΙΣ ΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι Ιερουργοί, ορμώμενοι από την συμπάθεια
που παρατήρησαν να υπάρχει σε όλα τα πράγματα
και μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με τις αόρατες δυνάμεις
κι αφού κατανόησαν την υφιστάμενη συσχέτιση
των πάντων μέσα στα πάντα...

Διαβάστε ολόκληρο το απόσπασμα

***Επιστροφή: Σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

Επιστροφή: Αρχική Σελίδα
ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ
website counter widget


ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 183, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11251, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & ΦΑΞ: 210–8848066 ~ E-MAIL: info@heliodromion.gr
© Copyright of ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ A.M.K.E. 2016
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Ελευθερία Τάνια Κώτσου