ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΣΤΙΑ - 24/09/2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΡΗΣ - 22/10/2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΡΤΕΜΙΣ - 26/11/2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΗΦΑΙΣΤΟΣ - 17/12/2022
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΟΜΦΑΙΑ» Νέο Τεύχος (αρ. 74)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΟΜΦΑΙΑ» Νέο Τεύχος (αρ. 73)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΚΛΟΣ - ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2η ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ: ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΙΛΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ 2η ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΤΥΠΙΚΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ: 2η ΕΚΔΟΣΗ (12/2016)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

Η Μυστηριακή «Γλώσσα του Σώματος»

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

ΣΕΙΡΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

2

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΕΡΙ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ-ΣΧΟΛΙΑ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ: 1η
ΣΧΗΜΑ: 14 x 21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 128
ISBN: 960-85577-3-9
ΤΙΜΗ: 14 ΕΥΡΩ
Τὸ μοναδικὸ διασωθὲν ἔργο τῆς Ἑλληνικῆς Γραμματείας ποὺ κάνει λόγο γιὰ τοὺς συμβολισμοὺς τῶν ἀρχαίων ἀγαλμάτων. Μάθετε γιὰ τὴν μυστηριακὴ «γλῶσσα τοῦ σώματος» τῶν ἀγαλμάτων. Δοκιμάστε τὴν αἴσθηση ἑνὸς θαυμαστοῦ κόσμου, ἑνὸς δικοῦ μας  Ἑλληνικοῦ κόσμου. Γιὰ κάποιον ποὺ γνωρίζει τὴν ἀγαλματικὴ «γραφή», ὑπάρχει ἡ δυνατότητα νὰ ἀντλήσει μυστηριακὲς γνώσεις καὶ πληροφορίες ὑψίστης σημασίας. Αὐτὸς εἶναι, ἐξάλλου, καὶ ὁ ὑποκρυπτόμενος λόγος τῆς καταστροφικῆς μανίας ποὺ ἐξαπολύθηκε ἐναντίον τους· στόχος τους ἦταν ἡ καταστροφὴ τῆς μυστηριακῆς γνώσης.

Εάν επιθυμείτε να σας σταλεί κάποιο βιβλίο μας με αντικαταβολή, επικοινωνήστε μαζί μας.
Εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 17 αιώνες

Τα αγάλματα, ιδίως αυτά των θεών, αποτυπώνουν μια, ξεχασμένη σήμερα σε μας, μυστηριακή “γλώσσα του σώματος”, η οποία μετέδιδε πληροφορίες κατευθείαν στο υποσυνείδητο αυτού πού τα εθεάτο. Τα αγάλματα των Θεών είναι Τύποι, ανώτερα κοσμικά πρότυπα, αλλά και υπόμνηση εκθεωτικού σταδίου για τις εξελιγμένες ψυχές του πλανήτη Γη. Για κάποιον πού γνωρίζει την αγαλματική “γραφή”, υπάρχει η δυνατότητα νά αντλήσει μυστηριακές γνώσεις και πληροφορίες υψίστης σημασίας. Το άγαλμα μιλούσε και μιλάει άμεσα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, προκαλώντας αυτή την ιδιαίτερη ψυχική φόρτιση πού ονομάζουμε αγαλλίαση (άγαλμα > άγαν + άλλομαι).

Τα αρχαία αγάλματα και ιδίως αυτά των Θεών, υπηρετούσαν αυτό τον σκοπό: Συντηρούσαν την επαφή με τα ουράνια πρότυπα και βοηθούσαν τους μαθητευόμενους νά τα οραματίζονται τέλεια. Ας ακούσουμε τον Πορφύριο, πού η γεμάτη ευγένεια και σαφήνεια φωνή του φιμώθηκε για αιώνες, κάτω από τα μελανά πέπλα της σιωπής και του φόβου. Ας μην ξεχνάμε πώς, όταν μιλάμε για τα έργα του, μιλάμε για απαγορευμένα βιβλία... "Θεσπίζομεν, πάντα, όσα Πορφύριος υπό της εαυτού μανίας ελαυνόμενος ή έτερός τις κατά της των Χριστιανών ευσεβούς θρησκείας συνέγραψε, παρ΄ οιωδήποτε ευρισκόμενα πυρί παραδίδοσθαι. Πάντα γαρ τα κινούντα τον θεόν εις οργήν συγγράμματα και τας ψυχάς αδικούντα ουδέ εις ακοάς ανθρώπων ελθείν βουλόμεθα".(Ιουστινιάνειος Κώδιξ, Ι 1.3 και Βασιλικά, βιβλίον Α΄, τίτλος Α΄, διάταγμα γ΄).

Το έργο «Περί Αγαλμάτων» του Πορφυρίου είχε κι αυτό την τύχη των αρχαίων αγαλμάτων∙ διασώθηκε ακρωτηριασμένο, με κομμένους βραχίονες, κυριολεκτικά τεμαχισμένο «εἰς χείρας» ενός εκ των πρωταιτίων της μεγάλης καταστροφής… Έτσι, «πορφυρωμένο» από τα «αίματα της αγάπης», κατά την έκφραση του Ελύτη, μας παραδόθηκε και αυτό το κείμενο... Ας ακούσουμε τον Πορφύριο, που η γεμάτη ευγένεια και σαφήνεια φωνή του φιμώθηκε για αιώνες, κάτω από τα μαύρα πέπλα της σιωπής και του φόβου. Ας μην ξεχνάμε πως, όταν μιλάμε για τα έργα του, μιλάμε για «απαγορευμένα βιβλία»...
Ο ΠΡΕΠΩΝ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όσοι αποδίδουν τον πρέποντα σεβασμό στους Θεούς, δεν πιστεύουν ότι ο Θεός βρίσκεται στο ξύλο ή στον λίθο ή στον χαλκό από τον οποίο κατασκευάζεται το ομοίωμά τους, ούτε θεωρούν ότι αν άκρωτηριασθεί ένα μέρος τού άγάλματος μειώνεται η δύναμη του Θεού... Τα ομοιώματα και οι ναοί ιδρύθηκαν από τους προγόνους μας για την διαρκή ύπενθύμιση της υπάρξεως των Θεών· για να παρέχουν την δυνατότητα σε όσους φοιτούν εκεί να ανάγονται στην έννοια του Θεού με συστηματική εργασία και καθαρό βίο και σε όσους προσέρχονται εκεί, να μπορούν να απευθυνθούν στον Θεό με προσευχές και ικεσίες, ζητώντας από αυτόν ό,τι έχει ο καθένας ανάγκη....

Διαβάστε ολόκληρο το απόσπασμα

***Επιστροφή: Σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

Επιστροφή: Αρχική Σελίδα
ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ
website counter widget


ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 183, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11251, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & ΦΑΞ: 210–8848066 ~ E-MAIL: info@heliodromion.gr
© Copyright of ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ A.M.K.E. 2016
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Ελευθερία Τάνια Κώτσου